Szkoła Podstawowa im. Wilhelma Gawlikowicza w Bojszowach
Stołówka szkolna
PŁATNOŚCI ZA OBIADY
Odpłatność za obiady w danym miesiącu wynosi:
ilość dni szkolnych w miesiącu x 4,50 zł (dla uczniów z klas 1-8)
Oddziały przedszkolne mają inne koszty posiłku.
Każdy rodzic otrzymuje informację o płatnościach przez e-dziennik.
Termin dokonywania opłat upływa 8 dnia następnego miesiąca, w którym były wydawane posiłki.
Każdą nieobecność dziecka należy zgłosić do godz. 8:00
telefonicznie: 32-218-91-22 (wewnętrzny 32) lub 690-254-097.
Dane do przelewu:
Szkoła Podstawowa im. Wilhelma Gawlikowicza
ul. Świętego Jana 33, 43-220 Bojszowy
nr konta: 73 8435 0004 0000 0003 1844 0005
Na dowodzie wpłaty należy podać imię i nazwisko dziecka, miesiąc, za który dokonywana jest wpłata oraz klasę, do której uczęszcza.
Dokumenty do pobrania:
DRUK UMOWY NA OBIADY - przedszkole
Jadłospis w naszej stołówce układany jest z uwzględnieniem:
ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 sierpnia 2015 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych
do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Szczegóły:
Środki spożywcze stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty dobiera się w taki sposób, aby:
- na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
- obiad zawierał produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
- obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy uczniów.
W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:
- produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone):
o niskiej zawartości sodu/soli, zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia;
jedną lub więcej porcji w obiedzie;
trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach obiadowych w tygodniu;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w tygodniu;
do smażenia jest używany olej roślinny rzepakowy
- warzywa:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku przetworzonych o niskiej zawartości sodu/soli;
w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu;
trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu
- owoce:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu
- warzywa lub owoce, przy czym:
w żywieniu całodziennym podaje się pięć porcji warzyw lub owoców, jedna porcja może być zastąpiona przez sok w porcji nieprzekraczającej 200 ml;
dodatek warzyw lub owoców podaje się w każdym posiłku każdego dnia
- mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:
jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia;
porcję ryby co najmniej raz w tygodniu;
do smażenia jest używany olej rzepakowy;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku
- napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu
herbata jest słodzona naturalnym miodem pszczelim;
kompot owocowy
- inne produkty:
sól w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa);
sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku;
zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli;
zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2021-10-02 |
Data publikacji: | 2021-10-02 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | |
Liczba odwiedzin: | 2708 |