Stołówka szkolna
PŁATNOŚCI ZA OBIADY
Odpłatność za obiady dla uczniów z klas 1-8 w danym miesiącu wynosi:
ilość dni szkolnych w miesiącu x 5,50 zł
Odpłatność za obiady dla oddziałów przedszkolnych w danym miesiącu wynosi:
ilość dni szkolnych w miesiącu x 10 zł (śniadanie - 2,50; obiad - 5,50; podwieczorek - 2zł)
Każdy rodzic otrzymuje informację o płatnościach przez e-dziennik.
Termin dokonywania opłat upływa 8 dnia następnego miesiąca, w którym były wydawane posiłki.
Każdą nieobecność dziecka należy zgłosić do godz. 8:00
telefonicznie: 32-218-91-22 (wewnętrzny 32) lub 690-254-097.
Dane do przelewu:
Szkoła Podstawowa im. Wilhelma Gawlikowicza
ul. Świętego Jana 33, 43-220 Bojszowy
nr konta: 73 8435 0004 0000 0003 1844 0005
Na dowodzie wpłaty należy podać imię i nazwisko dziecka, miesiąc, za który dokonywana jest wpłata oraz klasę, do której uczęszcza.
Dokumenty do pobrania:
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
DRUK UMOWY NA OBIADY - przedszkole
DRUK UMOWY NA OBIADY - szkoła

Jadłospis w naszej stołówce układany jest z uwzględnieniem:
ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 lipca 2016 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Link do rozporządzenia:
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20160001154
Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
2. Środki spożywcze, o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:
1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;
5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;
6) każdego dnia były podawane:
a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,
c) warzywa lub owoce w każdym posiłku,
d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji;
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.
Podmiot udostępniający informację: | |
Data utworzenia: | 2021-10-02 |
Data publikacji: | 2021-10-02 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | |
Liczba odwiedzin: | 4909 |