Stołówka szkolna

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

PŁATNOŚCI ZA OBIADY

Odpłatność za obiady w danym miesiącu wynosi:
ilość dni szkolnych w miesiącu x 4,50 zł (dla uczniów z klas 1-8)
Oddziały przedszkolne mają inne koszty posiłku.
Każdy rodzic otrzymuje informację o płatnościach przez e-dziennik.

Termin dokonywania opłat upływa 8 dnia następnego miesiąca, w którym były wydawane posiłki.

Każdą nieobecność dziecka należy zgłosić do godz. 8:00
telefonicznie: 32-218-91-22 (wewnętrzny 32) lub 690-254-097.

 

Dane do przelewu:

Szkoła Podstawowa im. Wilhelma Gawlikowicza
ul. Świętego Jana 33, 43-220 Bojszowy
nr konta: 73 8435 0004 0000 0003 1844 0005
Na dowodzie wpłaty należy podać imię i nazwisko dziecka, miesiąc, za który dokonywana jest wpłata oraz klasę, do której uczęszcza.

 

Dokumenty do pobrania:

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

DRUK UMOWY NA OBIADY - przedszkole

DRUK UMOWY NA OBIADY - szkoła

 

 

 

Jadłospis w naszej stołówce układany jest z uwzględnieniem:

ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 sierpnia 2015 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych
do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań,
jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

 

Szczegóły:
Środki spożywcze stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty dobiera się w taki sposób, aby:

  • na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
  • obiad zawierał produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
  • obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy uczniów.

 

W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:

  • produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone):

o niskiej zawartości sodu/soli, zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia;
jedną lub więcej porcji w obiedzie;
trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach obiadowych w tygodniu;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w tygodniu;
do smażenia jest używany olej roślinny rzepakowy

  • warzywa:

surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku przetworzonych o niskiej zawartości sodu/soli;
w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu;
trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu

  • owoce:

surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu

  • warzywa lub owoce, przy czym:

w żywieniu całodziennym podaje się pięć porcji warzyw lub owoców, jedna porcja może być zastąpiona przez sok w porcji nieprzekraczającej 200 ml;
dodatek warzyw lub owoców podaje się w każdym posiłku każdego dnia

  • mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:

jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia;
porcję ryby co najmniej raz w tygodniu;
do smażenia jest używany olej rzepakowy;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku

  • napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu

herbata jest słodzona naturalnym miodem pszczelim;
kompot owocowy

  • inne produkty:

sól w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa);
sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku;
zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli;
zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.

 

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2021-10-02
Data publikacji:2021-10-02
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:615