
|
STOŁÓWKA SZKOLNA
PŁATNOŚCI ZA OBIADY
Odpłatność za obiady w danym miesiącu wynosi:
ilość dni szkolnych w miesiącu x 4,50zł.
(dla uczniów z klas 1-8)
Grupy "0" mają inne koszty posiłku.
Termin płatości - do 10-tego dnia każdego miesiąca (nie zaokrąglać kwot).
Za wpłaty po tym terminie zostaną naliczone odsetki.
Każdą nieobecność dziecka należy zgłosić do godz. 8:00
telefonicznie: 322189122 (wewnętrzny 32).
Każdy rodzic otrzymuje informację o płatnościach przez e-dziennik.
Numer konta: 73 8435 0004 0000 0003 1844 0005
Alergeny:
1-dwutlenek siarki(siarczany, E220,-E227), 2-jaja, 3 - łubin, 4-mięczaki,
5 -mleko, 6-musztarda, 7-orzechy, 8-orzechy ziemne (arachidowe), 9-ryby, 10-seler, 11-skorupiaki, 12-soja, 13-zboża zawierające gluten, 14-ziarna sezamu
Jadłospis w naszej stołówce
układany jest z uwzględnieniem:
ROZPORZĄDZENIA MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 sierpnia 2015 r.
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży
w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
Szczegóły:
Środki spożywcze stosowane w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty dobiera się w taki sposób, aby:
- na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
- obiad zawierał produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
- obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy uczniów.
W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty stosuje się:
- produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone):
o niskiej zawartości sodu/soli, zawierające nie więcej niż 10 g tłuszczu w 100 g produktu gotowego do spożycia;
jedną lub więcej porcji w obiedzie;
trzy lub więcej różnych produktów z tej kategorii środków spożywczych w posiłkach obiadowych w tygodniu;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej z tej kategorii środków spożywczych w tygodniu;
do smażenia jest używany olej roślinny rzepakowy
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku przetworzonych o niskiej zawartości sodu/soli;
w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji warzyw każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej porcji surowych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu;
trzy lub więcej różnych warzyw w posiłkach obiadowych w tygodniu
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
w przypadku owoców suszonych: bez dodatku cukrów i substancji słodzących;
jedną lub więcej porcji owoców każdego dnia w posiłku obiadowym;
trzy lub więcej różnych owoców w posiłkach obiadowych w tygodniu
- warzywa lub owoce, przy czym:
w żywieniu całodziennym podaje się pięć porcji warzyw lub owoców, jedna porcja może być zastąpiona przez sok w porcji nieprzekraczającej 200 ml;
dodatek warzyw lub owoców podaje się w każdym posiłku każdego dnia
- mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:
jedną lub więcej porcji żywności z tej kategorii środków spożywczych każdego dnia;
porcję ryby co najmniej raz w tygodniu;
do smażenia jest używany olej rzepakowy;
nie więcej niż jedną porcję potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku
- napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu
herbata jest słodzona naturalnym miodem pszczelim;
kompot owocowy
sól w procesie przygotowania posiłku jest stosowana sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa);
sól nie jest stosowana po procesie przygotowania posiłku;
zioła lub przyprawy świeże lub suszone bez dodatku soli;
zupy, sosy oraz potrawy sporządzane z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników
"PROGRAM DLA SZKÓŁ"
I semestr roku szkolnego 2019/2020
Program zastępuje dotychczasowe programy "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole".
Ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez udostępnianie dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych oraz działania edukacyjne realizowane w szkołach.
W programie mogą uczestniczyć uczniowie klas I-V szkoły podstawowej.
Dzieci otrzymują owoce, warzywa, soki/przeciery owocowe, mleko i produkty mleczne.
Nasza szkoła korzysta z usług zatwierdzonego dostawcy Andersen Poland.
|
|