ul. 安. Jana 33, 43-220 Bojszowy, tel./fax 032 218 91 22      
sp_bojszowy@poczta.onet.pl   www.spbojszowy.pl      
 

    
 

    
 
     STRONA G紟NA
     SZE列IOLATKI
    
     INFORMACJE
     UBEZPIECZENIE
     UCZNI紟
     DOKUMENTY
     WYDARZENIA
     FACEBOOK
     STO紟KA
     名IETLICA
     ZAJ犴IA
     POZALEKCYJNE
     ZHP
     NAUCZYCIELE
     UCZNIOWIE
     PEDAGOG
     SZKOLNY
     OSI:NI犴IA
     GALERIA
     HISTORIA
     KRONIKI
     ARCHIWUM
     PUBLIKACJE
     PROJEKTY
     LINKI
     KONTAKT

    
 
    
               PRZETARGI



Serwis webmasterski WebMark


STO紟KA SZKOLNA

PxTNO列I ZA OBIADY

Odp豉tno嗆 za obiady w danym miesi帷u wynosi:
ilo嗆 dni szkolnych w miesi帷u x 3,50z. (dla uczni闚 z klas 1-8)
Grupy "0" maj inne koszty posi趾u.

Termin p豉to軼i - do 10-tego dnia ka盥ego miesi帷a (nie zaokr庵la kwot).
Za wp豉ty po tym terminie zostan naliczone odsetki.

Ka盥 nieobecno嗆 dziecka nale篡 zg這si do godz. 8:00
telefonicznie: 322189122 (wewn皻rzny 32).


Ka盥y rodzic otrzymuje informacj o p豉tno軼iach przez e-dziennik.

Numer konta: 73 8435 0004 0000 0003 1844 0005





Alergeny:
1-dwutlenek siarki(siarczany, E220,-E227), 2-jaja, 3 - 逝bin, 4-mi璚zaki, 5 -mleko, 6-musztarda, 7-orzechy, 8-orzechy ziemne (arachidowe), 9-ryby, 10-seler, 11-skorupiaki, 12-soja, 13-zbo瘸 zawieraj帷e gluten, 14-ziarna sezamu

Jad這spis w naszej sto堯wce uk豉dany jest z uwzgl璠nieniem:

ROZPORZ.ZENIA MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 sierpnia 2015 r.
w sprawie grup 鈔odk闚 spo篡wczych przeznaczonych
do sprzeda篡 dzieciom i m這dzie篡
w jednostkach systemu o鈍iaty oraz wymaga,
jakie musz spe軟ia 鈔odki spo篡wcze stosowane w ramach
篡wienia zbiorowego dzieci i m這dzie篡 w tych jednostkach

Szczeg馧y:
字odki spo篡wcze stosowane w 篡wieniu zbiorowym dzieci i m這dzie篡
w jednostkach systemu o鈍iaty dobiera si w taki spos鏏, aby:

  • na ca這dzienne 篡wienie sk豉da造 si 鈔odki spo篡wcze pochodz帷e z r騜nych grup 鈔odk闚 spo篡wczych;
  • obiad zawiera produkty z nast瘼uj帷ych grup 鈔odk闚 spo篡wczych: produkty zbo穎we lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mi瘰o, ryby, jaja, orzechy, nasiona ro郵in str帷zkowych i inne nasiona oraz t逝szcze;
  • obiad podawany w sto堯wce szkolnej dostarcza 30% ca這dziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami 篡wienia przy wyliczeniu 鈔edniowa穎nej normy dla danej grupy uczni闚.
W 篡wieniu zbiorowym dzieci i m這dzie篡 w jednostkach systemu o鈍iaty stosuje si:
  • produkty zbo穎we lub ziemniaki (przetworzone):
o niskiej zawarto軼i sodu/soli, zawieraj帷e nie wi璚ej ni 10 g t逝szczu w 100 g produktu gotowego do spo篡cia;
jedn lub wi璚ej porcji w obiedzie;
trzy lub wi璚ej r騜nych produkt闚 z tej kategorii 鈔odk闚 spo篡wczych w posi趾ach obiadowych w tygodniu;
nie wi璚ej ni jedn porcj potrawy sma穎nej z tej kategorii 鈔odk闚 spo篡wczych w tygodniu;
do sma瞠nia jest u篡wany olej ro郵inny rzepakowy
  • warzywa:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukr闚 i substancji s這dz帷ych;
w przypadku przetworzonych o niskiej zawarto軼i sodu/soli;
w przypadku warzyw suszonych: bez dodatku cukr闚 i substancji s這dz帷ych;
jedn lub wi璚ej porcji warzyw ka盥ego dnia w posi趾u obiadowym;
trzy lub wi璚ej porcji surowych warzyw w posi趾ach obiadowych w tygodniu;
trzy lub wi璚ej r騜nych warzyw w posi趾ach obiadowych w tygodniu
  • owoce:
surowe lub przetworzone;
bez dodatku cukr闚 i substancji s這dz帷ych;
w przypadku owoc闚 suszonych: bez dodatku cukr闚 i substancji s這dz帷ych;
jedn lub wi璚ej porcji owoc闚 ka盥ego dnia w posi趾u obiadowym;
trzy lub wi璚ej r騜nych owoc闚 w posi趾ach obiadowych w tygodniu
  • warzywa lub owoce, przy czym:
w 篡wieniu ca這dziennym podaje si pi耩 porcji warzyw lub owoc闚, jedna porcja mo瞠 by zast徙iona przez sok w porcji nieprzekraczaj帷ej 200 ml;
dodatek warzyw lub owoc闚 podaje si w ka盥ym posi趾u ka盥ego dnia
  • mi瘰o, ryby, jaja, orzechy, nasiona ro郵in str帷zkowych i inne nasiona:
jedn lub wi璚ej porcji 篡wno軼i z tej kategorii 鈔odk闚 spo篡wczych ka盥ego dnia;
porcj ryby co najmniej raz w tygodniu;
do sma瞠nia jest u篡wany olej rzepakowy;
nie wi璚ej ni jedn porcj potrawy sma穎nej w ci庵u tygodnia szkolnego od poniedzia趾u do pi徠ku
  • napoje przygotowywane na miejscu bez dodatku cukr闚 i substancji s這dz帷ych zdefiniowanych w rozporz康zeniu
herbata jest s這dzona naturalnym miodem pszczelim;
kompot owocowy
  • inne produkty:
s鏊 w procesie przygotowania posi趾u jest stosowana s鏊 o obni穎nej zawarto軼i sodu (sodowo-potasowa);
s鏊 nie jest stosowana po procesie przygotowania posi趾u;
zio豉 lub przyprawy 鈍ie瞠 lub suszone bez dodatku soli;
zupy, sosy oraz potrawy sporz康zane z naturalnych sk豉dnik闚 bez u篡cia koncentrat闚 spo篡wczych, z wy陰czeniem koncentrat闚 z naturalnych sk豉dnik闚

"PROGRAM DLA SZK茛"
I semestr roku szkolnego 2019/2020

Program zast瘼uje dotychczasowe programy "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole". Ma na celu promowanie w鈔鏚 uczni闚 zdrowej diety poprzez udost瘼nianie dzieciom owoc闚, warzyw i produkt闚 mlecznych oraz dzia豉nia edukacyjne realizowane w szko豉ch.

W programie mog uczestniczy uczniowie klas I-V szko造 podstawowej.
Dzieci otrzymuj owoce, warzywa, soki/przeciery owocowe, mleko i produkty mleczne.


Nasza szko豉 korzysta z us逝g zatwierdzonego dostawcy Andersen Poland.





























  webmaster: Beata Polko